Dacă suntem muşcaţi

Întreţinerea cuştii nu este o activitate periculoasă, dar o cuşcă neconfecţionată corespunzător poate conduce la accidente. Deşi aici vorbim de muşcături ale veveriţelor, aceste accidente se tratează la fel.
Veveriţele ne pot muşca doar când sunt agresate, deranjate sau când confundă degetele băgate printre gratii cu hrana. Datorită dinţilor lor lungi şi ascuţiţi, rănile pot fi destul de adânci. Nu amploarea muşcăturii, cât posibilitatea infectării acesteia este periculoasă. De obicei, aceste răni nu sângerează, sunt asemănătoare unei înţepături de ac. Rana trebuie spălată abundent cu apă şi săpun, după care se foloseşte un dezinfectant (de ex: Betadina, soluție dezinfectantă cutanată).

Dacă veveriţa se accidentează

O cuşcă neconfecţionată corespunzător sau accesoriile periculoase pot cauza accidentarea animalelor, veveriţele siberiene deseori deplasându-se cu viteză mare în cuşcă. Ele pot fi şi muşcate de către alte veveriţe. Primul ajutor în cazul accidentărilor se rezumă la dezinfectarea rănilor. În acest scop, cel mai recomandat este aşa-numitul dezinfectant pe bază de iod, Betadine. Nu pişcă şi, cu ajutorul unui beţigaş de ureche înmuiat în soluţie, rana poate fi dezinfectată. Accidentele punguţei bucale pot fi cauzate şi de un fir banal de pai. De obicei, firul de pai străpunge punguţa, îndepărtarea acestuia făcându-se cu ajutorul unei pensete. Acelaşi accident îl pot cauza şi seminţele ascuţite (ovăz sau orzoaică).

Dacă aşternutul veveriţelor este alcătuit din pământ sau scoarţă de copac, atunci este indicat şi antitetanos. Simptomele unei infecţii sunt:

  • durere, umflare şi senzaţie de cald în preajma rănii;
  • puroi;
  • inflamarea glandelor limfatice în preajma gâtului şi abdomenului.