Aduse în Europa ca animale de companie, veveritele japoneze (Sciurus lis) au lungimea corpului de 18-22 cm, iar coada de 15-20 cm.
Hrana lor constă în nuci, semințe și muguri de copac. Sunt cel mai active dimineața devreme, iar restul zilei ieșind mai rar din scorbura. Își fac mai multe locuri cu scorbură, pe care le schimbă destul de des pentru a evita paraziții, precum căpușele și purecii.
Această specie poate trăi în pereche sau chiar în grupuri. Perioda de împerechere este din Ianuare până Iulie, iar gestația ține până la 38 – 45 de zile. Pot avea între 3-6 pui o dată sau de două ori pe an.
Veverițele japoneze nu sunt recomandate ca animale de companie ținute în casă, deoarece au nevoie de o cușcă foarte spațioasă.
Se recomandă voliere mari, de 2m înălțime x 2m latime x 1,5m lungime pentru maxim o pereche; mărimea volierei va crește în funcție de numărul de exemplare.
Această specie poate popula parcuri și grădini publice deoarece sunt compatibile cu veverițele noastre europene, ba chiar se pot împerechea cu ele, neexistând riscul ca, în timp, veverița japoneză să domine specia autohtonă.
De asemenea, această specie nu este purtătoare de boli, în sensul că nu va transmite boli către specia autohtonă (veverița europeană).
În libertate, trăiesc până la 3 ani, iar în captivitate, între 7 și 10 ani